transportation in vietnam

 
By the river in Hoi An, Vietnam February´17
 
Vi spenderade totalt två veckor i Vietnam och hann under tiden med stopp i Hanoi, Hué, Hoi An, Mui Né och Ho Chi Minh (i den ordningen). Vi anlände i Hanoi med flyg från Melbourne, med ett stopp i södra Kina. Där mötte vi även Hannes som rest på egen hand och kom med flyg från Malaysia. Vi hade redan innan bestämt att vi ville göra en del utflykter från Hanoi, och stannade därför i staden nästan hela första veckan. Under den tiden hann vi med två dagars utflykter till både både Sapa och Halong Bay, men hade Hanoi som utgångspunkt och hade därför ett och samma hostel bokat tills dess att vi kom tillbaka från våra utflykter. Detta funkade perfekt för oss som hade tajt schema.
 
Efter sex dagar i och kring Hanoi åkte vi söderut med nattåg till Hué.
 
Night train
Mellan Hanoi och Hué valde vi nattåget för att spara in en natt på hostel och undvika att spendera en hel dag på resade fot. Tågfärden varade mellan klockan 22 och 10 morgon efter, vilket gav oss en god natt sömn. Med sovmask och öronproppar sov jag som en prinsessa! Det var fyrabäddarshytter vilket passade oss perfekt. Det var nog faktiskt en av resans mysigaste nätter. Hytterna var rymliga och fräscha, aning bättre än de jag stötte på längs tågluffen i Europa våren 2014. Dock blev det dyrt i relation till andra alternativ, men eftersom det var en av resan längre sträckor ville vi satsa på komfort. 
 
Night bus
När vi skulle lämna Hoi An valde vi att ta nattbuss. Vi hade haft dåligt väder nästan hela tiden i Vietnam (grått och mulet) och hade fått nos om solsäkra Mui Né längre söderut. Vi ville därför komma dit ner snabbt. Det visade sig dock att Hoi An saknade tågstation så vi kunde inte ta nattåg som vi först tänkt. Istället tog vi en buss som lämnade runt klockan 17. Den skulle sedan vara framme i Mui Né på 16 timmar. Detta kändes lite lagom kul, men vi hade inte mycket till val. Att bussen sedan tog 21(!) timmar och att en av oss blev dåliga på vägen gjorde inte saken bättre. Vi kom fram till Mui Né till slut och fick sedan några dagar med SOL, så det var värt det trots allt. Nattbussarna är dock väldigt mysiga med förvånansvärt sköna sovsäten. Det var också bra med stopp för mat och toalett längs vägen. 
 
Bus (daytime)
Förutom ovannämnda resor tog vi oss mellan reserande platser med buss dagtid. Vi tog oss mellan Hué och Hoi An med buss som lämnade på morgonen och var framme kring lunch samma dag. En smidig bussresa. En liknande bussresa tog oss från Mui Né till Ho Chi Minh. Dessa bussar var sämre i jämförelse med nattbussarna, men tog oss dit vi skulle enkelt och smidigt. De var dessutom i tid! Ett prisvärt alternativ.
 
We took a 2 day trip to Sapa with bus, leaving from Hanoi in the morning and returning in the afternoon the day after.
 
ASIA, VIETNAM | | Kommentera
Upp