restips / kambodja & vietnam

En vän till mig var sugen på att resa till Vietnam och Kambodja och önskade därför lite restips. Jag tänkte att jag kunde sammanfatta dem här för fler att ta del av.
 
Först vill jag bara sammanfatta mina samlade intryck av länderna. Sydostasien är verkligen fantastisk. Jag har hunnit med att besöka Thailand, Vietnam, Kambodja och Malaysia och jag har ÄLSKAT samtliga länder. Människorna är så vänliga, maten är så god och klimatet är fantastiskt. Samtidigt är det ett verkligen bra budgetalternativ då det går att leva bra för nästan inga pengar alls. Vietnam och Kambodja blev snabbt två favoriter.
 
Vietnam
Vi började vår resa i Vietnam. Vi kom dit efter flyg från Melbourne (Australien) och hade bestämt att vi skulle spendera lite drygt två veckor i landet innan vi begav oss till Kambodja. Vi landade i Hanoi och hade då egentligen inte särskilt mycket spikat, men hade lite tips med oss från vänner som varit i landet innan.
 
Vi hade bokat några nätter på Nexy hostel (länk!) vilket vi tyckte var ett toppenbra hostel. Här förlängde vi sedan vår vistelse och det slutade med att vi bodde på samma ställe nästan en hel vecka, även om vi lämnade Hanoi vid flertalet tillfällen för att besöka bland annat Sapa och Halong Bay. De första dagarna i Hanoi strosade vi mest runt. Vi fick lite tips på matställen och cafén av vårt hostel, vilka vi betade av en efter en. Vi sprang även på lite undangömda guldkorn.
 
Det finns en del cafén man inte får missa när man besöker Hanoi. Ett av dessa är FUKU Handmade Leather som var dels en liten butik som sålde handgjorda väskor av läder, men också ett café som serverade helt magiska kaffedrinkar på Bailey's, Malibu och kondenserad mjölk (första bilden ovan). FUKU sprang vi på av en slump. Det låg inne i en trång gränd och vi gick spontant in dit när vi såg en spännande skylt. Vi var på väg till Ho Chi Minh museumet (vilket var en flopp!) och behövde en kaffepaus, och tog därför första bästa ställe. Ett annat toppenställe var Giang Café som ses på bild nummer två ovan. Vi blev tipsade om detta av vår receptionist på Nexy. Där serverades vietnamesisk 'egg coffee' som ser ut som cappuccino men smakar mer som sockerkakssmet med en skvätt kaffe i (se sista bilden ovan). Sedan drack vi en hel del 'vanlig' vietnamesisk kaffe som är bryggkaffe med kondenserad mjölk. Så gott.
 
Vietnamesisk mat är definitivt en favorit. Den klassiska nudelsoppa Pho Bo på bilden ovan är så god. Där tror jag den absolut bästa vi hade i just Hanoi var då vi beställde den från ett gatukök i en trång gränd en sen kväll. Vi skulle på nattmarknad och behövde äta något innan. Den kostade inte heller många kronor vilket var så värt. Ett lite mer lyxigt (och mysigt) restaurang-tips är Lantern Lounge & Bar som ses på bilden ovan. Så god mat och mysig inredning. Man åt på låga bord sittandes på stora kuddar under en himmel av färgglada lanternor. Mysigaste restauragen i Hanoi kanske..?
 
Nexy låg när sjön i Hanoi och den traskade vi runt ett par gånger. 
 
Från Hanoi gjorde vi en utflykt till Sapa. Det är ett område med risfält placerade i etapper längs bergsväggarna. Där hikeade vi under två dagar och sov över hos lokalbefolkningen. Det var troligtvis en av de mest unika upplevelserna jag har med mig från Vietnam. Så fina vyer, men också så intressant och lärorikt att få spendera så mycket tid med lokalbefolkningen.
 
En annan utflykt vi gjorde från Hanoi var att åka på båttur genom Halong Bay. Vi gled runt bland de ikoniska klipporna i nästan ett dygn med stopp för att paddla kajak och besök grottor. Vi bodde ombord på båten och åt alla våra måltider ombord. Vi fick till och med lära oss att laga vietnamesiska vårrullar! Tyvärr var vädret dåligt, det var både kallt och molningt vilket förstörde upplevelsen en del. Jag rekommenderar dock alla att åka dit!
 
Efter ett kort stopp i Hué tog vi buss till Hoi An. Hué var en total flopp för vår del. Vi spenderade ett dygn i staden och det fullkomligt öste ner regn konstant dessa 24 timmar. Det fanns heller inte särskilt mycket att göra, men vi såg ett tempel som ändå var väldigt pampigt. Därefter bestämde vi för att lämna så snabbt som möjligt och åka till Hoi An. Hoi An blev snabbt en stor favorit. Det är nog min favoritstad i Vietnam. Hoi An är verkligen drömmig vackert med färgglad hus och lanternor precis överallt. Husen ligger trångt och alla gränder mellan husen är dekorerade med lanternor. På natten lös dessutom alla lyktor, så det kändes som att promenera under en färgglad stjärnhimmel. Magiskt vackert. Här fanns mer turister och det var nära till strand (vilken vi cyklade till en dag!) vilket gjorde att det kändes mer som en semesterort. Dit hade jag så gärna åkt igen. 
 
Efter Hoi An besöktes Mui Ne och Hoi Chi Minh City. I Mui Ne var det slappa dagar med sol och bad som gällde. I Hoi Chi Minh besökte vi i stort sett enbart museumet om Vietnam-kriget. Vi tog oss mest dit för att senare kunna passera gränsen till Kambodja med buss via Baver. 
 
Kambodja
Vi korsade alltså gränsen med buss från Vietnam och åkte därefter raka vägen till huvudstaden Phnom Penh. Där spenderade vi också enbart något dygn innan vi begav oss söderut. Vi hade bestämt att vi vill ta oss ut till Koh Rong-öarna så snabbt som möjligt. Efter en natt i Sihanoukville tog vi sedan färja därifrån till den stora Koh Rong-ön.
 
Vi insåg snabbt att Koh Rong var paradisets paradis och vi kunde knappt tro våra ögon när vi klev iland på ön. Här var det lata dagar som stod i fokus igen. Sol och bad varvardes med yoga och löpning, och så blev det en och annan kall kokosnöt i solnedgången. 
 
Vi diskuterade sedan ifall vi skulle lämna Koh Rong för den mindre Koh Rong Samleom-ön precis intill. Vi visste inte ifall vi skulle mötas av en likadan ö eller ifall de skulle skilja sig åt, men vi chansade och tog färja till nästa ö. Det kan ha varit vårt bästa beslut någonsin. Koh Rong Samleom var så magiskt vackert. Vi trodde knappt att det kunde bli bättre än den tidigare ön, men så fel vi hade. Hit hade jag också åkt tillbaka alla dar i veckan, kanske för en drömmig bröllopsresa..?
 
Det som fick avsluta vår resa genom Vietnam och Kambodja var sedan en tur till Siem Reap och Ankor Wat-templena. Det var en sån grej som vi visste skulle bli en av höjdpunkterna på vår resa, och visst var det helt magiskt väl på plats. 
 
Vår resa genom Vietnam och Kambodja gick så smidigt. Vi hade knappa fyra veckor på oss och vi hann med så mycket. Det var intensivt och det kanske hade varit roligt att ha mer än en natt vardera i huvudstäderna Ho Chi Minh City och Phnom Penh, men samtidigt tycker jag vi såg det vi ville se. Det bästa var troligtvis variationen i aktiviteter och landskap. Vi såg så mycket olika platser, allt från hektisk storstad till paradisö. Innan vi bestämde oss för att åka till Vietnam och Kambodja var jag aningen osäker. Resemålen lockade inte särskilt mycket och jag visste väldigt lite om länderna, men så här i efterhand var det bland de bästa platserna jag besökt. Dessutom vill jag gärna resa tillbaka, och det händer väldigt sällan. Ofta drömmer jag om nya platser.
 
 
CAMBODIA, VIETNAM | |
Upp